Potraviny na zahřátí

Východní kuchyně jsou plné nejrůznějších kombinací, které se v naší tradiční kuchyni neobjevují a tak mohou vypadat moc složitě. Nechci to nikomu vymlouvat, těžko se vyznat například v jednotlivých omáčkách, těžko odhadovat chutě podle pokrmů podávaných v restauracích. Často chodím na výzvědy, ale skutečnost je taková, že stejné jídlo nechutná skoro nikdy stejně ani v jedné jediné restauraci. A to je pro mě poučení, že to, co mě čeká na talíři, může být pokaždé překvapením. Pro jistotu si teď u pokrmů s papričkou objednávám méně pálivé. Minule mi totiž vyrazil pot i slzy.

Východní kuchyně je zajímavá i z toho pohledu, že se při jejím zkoumání dá naučit spousta užitečných věcí pro naši kuchyni. Mnoho ingrediencí používáme také, přestože si na nějaké orientální chutě nepotrpíme.

A protože na talíři naše zdraví začíná, tak je dobré vědět, čím si prospět. Na naši celkovou harmonii, která je předpokladem zdraví, totiž má vliv i teplota a její sladění s naším vnitřním prostředím. Hodně to pociťujeme v parném létě, potíme se a není nám to příjemné, organismus ochlazujeme například konzumací zeleniny a pitím. No a když je zima, tak ho musíme naopak zahřát.

Čím se organismus zahřívá? Podle čínské medicíny potravinami s energií yang, protože v zimě nám příliš konzumace jin škodí. Ženy na dietě mají obvykle mnoho jin, pokud se chladí ovocem a zeleninou, měly by to vyvážit. Potraviny yang podporují trávení i pálení nadměrných tuků. V zimě tělo potřebuje více energie yang, jinak se dostaví chuť na sladké! Aby se to nestalo, je třeba ohlídat v jídelníčku pár drobností. Není to nic složitého, stačí vybrat dvě tři vychytávky a dodržovat je.

Vyberte si z mých tipů:
·                     zařadit teplou polévku (pozor na energetickou hodnotu, lepší je čistý vývar)
·                     přidat do jídla skořici, zázvor, fenykl, chilli, kari, pepř
·                     zobat sušené ovoce (2 – 3 kousky)
·                     z ryb vybírat lososa, z masa drůbež, vnitřnosti, jehněčí
·                     zeleninu krátce osmahnout
·                     jako přílohu zvolit rýži, jáhly, sóju
·                     pít černý a zázvorový čaj
§                    přidávat aromatickou zeleninu a bylinky – česnek, cibuli, chilli papričky, pažit
           ku, křen, chřest
·                   dopřát si kakao, trošku rýžového vína, červeného nebo kávu


Samozřejmě i zahřívací potraviny musí být vyvážené, proto je vhodné jíst od všeho trochu. Neměli by to s nimi přehánět například jedinci se sklonem k horké hlavě, to jsou ti, co mívají problémy s krevním oběhem, hned se jim nažene krev do hlavy, ale zase umí rychle vychladnout. Ono je asi ze všeho nejdůležitější zachovat klid a pak nám bude všechno prospívat. Jestli jste tedy právě znejistěli, jestli máte správný poměr energií, tak se ponořte do svých myšlenek, vnímejte své tělo a neplýtvejte energií na zbytečnosti.

Prohledat tento blog