5. - Běh na dlouhou trať

A teď začne ta pravá krize!
Další týden sledování váhy, jídelníčku, nápisů na potravinách a počítání energie je přece šílená nuda! Koho by to bavilo? Je to pořád dokola a práce navíc. Snad jediné, co je na tom pozitivní, je asi kilo nebo dvě dole, jenže za tolik odříkání je to neadekvátní! A pak to dietní jídlo – žádné sádlo, v restauraci si nemůžu vybrat, nemůžu obědvat s rodinou a hladově koukám, když ostatní večeří! Samé nevýhody. Možná si teď říkáte právě tohle, co je výše napsáno.

Pozitivní myšlení je v dnešní době hodně těžké, ze všech stran číhají samé nástrahy, pořád nám někdo energii vysává a přitom všem se málokdo může pořád zabývat sám sebou. Naštěstí my jsme mohly sdílet svoje trable společně a na střídačku jsme si vařily. To nám situaci na jednu stranu ulehčilo, na druhou ztížilo. Myslely jsme jenom na jídlo. Ale výsledky stály za to, dále uvádím pár příkladů.

Aby jídlo nebylo tak jednotvárné (a že někdy bylo, protože se vařilo pořád dokola ze stejných surovin), zvolily jsme různé přílohy a různé přelivy. Hodila se rýže nebo těstoviny, ale jenom tak z 50 g syrových surovin. Pro zvětšení objemu a lepší pocit jsme do všeho přidávaly zeleninu. Hodila se i cizrna a fazole. A brambory na všechny způsoby. S bramborami se dají dělat pravé divy a měnit chutě.

Vařené brambory– tradičně uvařené se solí a kmínem.
Pečené brambory– na pomazaném plechu osolené, s kořením nebo bez, s česnekem nebo bez.
Zapečené s čímkoli– doplněné zeleninou a bylinkami, promíchané s půlkou zakysané smetany nebo lžící oleje.
Teplý bramborový salát– uvařené oloupané brambory, zalité okurkovým lákem, s cibulkou a okurkami, sůl, pepř a zakysaná smetana. Totéž lze podávat i studené. Dají se tam vmíchat další ingredience, například hrášek nebo sušená rajčata.
Brambory zapečené se zelím– promíchané se zakysaným zelím, lžící oleje, solí a kmínem.
Na maso a saláty jsme vyzkoušely studené omáčky:
Česneková– jogurt se promíchá se solí a utřeným česnekem.
Hořčičná– jogurt nebo zakysaná smetana se promíchá s hořčicí, cibulí a okurkou.
Dle Liz Taylor- do jogurtu se přidá sůl, rozmíchané sladidlo, citrón, hořčice, česnek a worchester.
S kečupem– do jogurtu se přidá tomatový kečup a sůl.
Bylinková – do jogurtu se přidají pokrájené bylinky a koření pro bylinková másla.

Vyhrály jsme si i s ovocem a naslano připravily omáčky ze švestek a hrušek. Nasladko  pak používaly brusinky. Tyto recepty neuvádím, náhradou přidávám omáčku, která se dá udělat z jakékoli marmelády aktuálně tak, že se na výpek z masa přidá lžíce marmelády a rozředí vodou.

Někdy si pro změnu vymýšlím zvláštní chutě. Bezvadná je třeba omáčka, kdy na výpek z kuřecích řízků přidám nakrájený banán, kari koření a zakápnu vínem nebo koňakem. V kuchyni se dá opravdu čarovat. Tady je několik kouzelných nápadů, díky nimž nebude dodržování režimu vůbec nudné.

Motto pro tento týden:
Vážně mě nic nenapadá – co vás?
Napište si vlastní

Mám dotěrnou otázku: Ještě vás láká místo na ulici, které jste si zapsali ve druhém týdnu?

Tak úkoly na další týden:
Zapiš si svou váhu a zkus si přeměřit i míry jako na začátku. Váha:  _____________
Objem pasu, boků, lýtek a paží.
Ostatní zapisování a kázeň jako doposud. Hledej aktivní pohyb.
Zrekapituluj své cíle. Už máš nárok na dílčí odměnu? Kolik ještě chybí do konečného cíle?
Jaká jsou největší úskalí a co s nimi můžeme udělat? Blížíme se do poloviny.
Udělej něco, co tě potěší a napiš si, co to bylo _________________________________

Máš nějaký hezký zážitek?  _________________________________________________




Prohledat tento blog