Kuřecí kapsy "co dům dal"


Co pořád vařit? Inspirace v době karantény dochází, musíme improvizovat. Beru 4 stehenní řízky, naklepávám, osolím a navrch pokládám 4 plátky sýra, naložené žampióny a kousek sterilované kapie (prostě zbytky z lednice). Maso jsem přeložila, spíchla párátky a položila do pekáče. Mírně jsem posypala drceným kmínem a pak přidala pokrájenou cibuli na malé výseče, podlila vodou a pekla v troubě na 180 stupňů, kde bylo za necelou hodinu maso doměkka upečené.

Závitky či kapsy se dají vymýšlet v různých kombinacích. Někdy přidávám sladkokyselé chutě, pokrm má zajímavou chuť. Cibuli přidávám pod maso proto, že jednak ji mám ráda pečenou, zvlášť připečenou, když zůstane měkká, vytvoří chutnou šťávu, která se zahustí jen lžičkou hladké mouky a nechá ještě chvíli propéct. Na kuře nepřidávám tuk, není to vůbec potřeba.

Cibule je významnou surovinou do vaření. Dodává pokrmům výbornou chuť, je základem pro oblíbené omáčky, ale hlavně obsahuje quercetin. Je to silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Hodí se prý na snížení krevního tlaku, zlepšení kardiovaskulárního zdraví, ochraně spermií, při diabetu a na snížení rizika rakoviny slinivky. Proto se snažím dát cibuli všude, kde se dá.

Ke kuřecí kapse se hodí bramborová kaše a porce obsahuje: 1930 kJ, 31 g bílkovin, 37 g sacharidů, 18 g tuku a 5 g vlákniny.

Prohledat tento blog