Cibulačka

I kdyby nebylo ve spíži nic jiného, ingredience na cibulovou polévku asi najde každý, protože mít doma trochu mouky, cibuli, tuk a polévkové koření je opravdu základ.
Když si tuhle polévku dáte v restauraci, vyjde vás ve čtyřech docela draho. A když si ji uděláme doma, najíme se čtyři za cenu jedné porce. Není úplně dietní, to bychom museli jíst jen bez toustíků, ale určitě zahřeje, zasytí i dodá spoustu prospěšného, protože cibule obsahuje vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Necháme ji chvíli podusit a pak přidáme hladkou mouku. Mícháme, aby se nám to nepřichytilo, mouka se mírně osmahne a pak se vše zalije vodou nebo vývarem. Pokud máte vývar, už se asi nemusí ani ochutit, pokud jen vodu, přidá se polévkové koření a sůl. Nechá se pořádně provařit a můžeme přidat pár kapek suchého bílého vína. Sladké určitě ne. Tohle je tajná ingredience, není v popisu, ale když víno nemáte, nevadí.
Jako vložku můžeme přidat toustík z plátku bagetky nebo kaiserky, či housky chvilku zapečený se sýrem. Asi je lepší k polévce jen přidat, protože namočený horký toustík se velmi špatně jí. 
Jedna porce obsahuje 635 kJ, 5,3 g bílkovin, 12 g sacharidů, 1,5 g vlákniny a cca 10 g tuků. Bez toustíků má energii 400 kJ.

Prohledat tento blog