Pomazánkový

Jít do sebe je hrozná práce, protože tolik miluju pomazánky. Za namazaný rohlík vyměním cokoli. A tak mi kila pěkně přibývala, ale tohle se teď mění. To by člověk neřekl, kolik energie dodává obyčejný rohlík s pomazánkou, která je složená z tuků, majonézy, tvrdých sýrů a salámu. Do pomazánky se zas tak moc zelenina neuplatní a tak musím nyní volit lehčí verze. Sbohem, pomazánkové máslo (s majonézou už se skoro nezdravíme a teď budu ignorovat i máslo, chjo…)

Musím si prostě najít pro své pomazánky nové kamarády. Bez téhle zásadní změny to nepůjde. Co třeba vzít na pomoc sýr cottage nebo tvaroh? Obojí má oproti běžnému máslu nebo majonéze jen pětinu energie a to znamená, že při každém namazání sním od teďka míň. Výborně se hodí i na chlebíčky nebo na plnění vajec, rajčat a okurek.

Tvaroh stačí našlehat s trochou mléka a soli, sýr cottage je třeba nejprve rozmixovat ponorným mixérem dohladka, rovněž se solí a mlékem nebo trochou vody. Už to mám párkrát vyzkoušené. Osobně mám radši cottage, protože moc nemusím nakyslou příchuť tvarohu, ale tohle už je na osobních chutích.
Když je základ hotový, stačí přidat konkrétní přísady a vznikne spousta dobrých pomazánek:

Sleďová – sledi se rozmixují najemno, přidá se trochu hořčice a našlehaný sýr (tvaroh).
Z krabích tyčinek – tyčinky nechám minutu povařit v mikrovlnné troubě (tak, jak jsou), pak nakrájím na kousky, přidám najemno pokrájený kousek pórku, šťávu z citrónu a vmíchám našlehaný sýr (tvaroh).
Se sardelovou pastou – do našlehaného sýra vymačkám trochu sardelové pasty a zamíchám.
Budapešťská – nakrájet kousek cibulky, papriky, přidat sušenou papriku a podle potřeby zředit lákem z okurek – vše smíchat s našlehaným sýrem (tvarohem).
S ananasem – rozmixovat pár kostiček konzervovaného ananasu a pak smíchat s našlehaným sýrem (tvarohem).
S bylinkami – do našlehaného tvarohu (sýra) přidat sušené i zelené bylinky.
Křenová – do našlehaného tvarohu (sýra) přidat nastrouhaný křen.
Česneková – do našlehaného tvarohu (sýra) přidat utřený česnek.

Hlavní výhodou je, že rodině se namaže chleba, obloží zeleninou a budoucí „laťka“ nemusí vařit jídlo dvakrát. Pomazánky vydrží v ledničce i několik dní (pokud je ovšem nesníte), takže je snídaně, svačina i chutná večeře pořád po ruce.

Prohledat tento blog