Půl hodinky lásky denně

Kamarádka potřebuje zhubnout (kdo ne?), ale má jednu velkou překážku. Nerada vaří, tak si jídlo koupí a potom sní. Poctivě si to zadá do deníčku, ale stačí to ke změně?

Samozřejmě v dobrém úmyslu si chodí nakupovat něco k obědu a k večeři. Nedaleko otevřeli uzeniny a tam se pokaždé najde lákadel, jééé! Jednou jsem tam také zašla a odcházela s vinnou klobásou, tlačenkou a krkovičkou. Původně jsem si chtěla koupit jenom šunku, ale tu tam vůbec neměli. To se potom hubne velmi těžko.

Nabádám jí, aby přemýšlela o tom, co jí. Aby se měla víc ráda a dopřávala si to nejlepší. Ale jak uhlídat, co si strkám do pusy? Jedině tak, že si sama uvařím. Stačí denně půl hodinky lásky a je to!

Mně se změnil život, když jsem si pořídila malý skleněný pekáček s poklicí (ale může být i kastrol). V něm si připravuji obědy a je s tím opravdu minimum práce. Nakrájím 1 cibuli, přidám plátek kuřecího nebo krůtího, maličko podliji vodou, okořením, rovnou nakrájím 2 brambory a někdy přidám zeleninu nebo žampiony. Všechno se to v něm zapeče zhruba půl hodiny v troubě a pak už jenom sníst.

A proč je tak důležité o složení stravy přemýšlet? Protože diesel taky nejezdí na benzin a naše tělo je mnohem dokonalejší stroj, než auto. Strava má být vyvážená a pokud možno bez zbytečné chemie a čerstvá. Třeba u sekané vůbec nevím, co v ní je a kdy ji upekli. A pak, je opravdu rozdíl, jestli se nasytím sekanou nebo jinou alternativou.

Protože 150 g sekané + 2 rohlíky představují: 2516 kJ (640 kcal), 24 g bílkovin, 77 g sacharidů, 22 g tuků a 2 g vlákniny. Navíc zahrnuje doporučené množství soli na celý den. Dá se ale nahradit salátem ze 100 g rajčat, 50 g okurky, ledového salátu, lžičky hořčice, celého tuňáka ve vlastní šťávě, 2 vajec natvrdo a s plátkem celozrnného chleba, celé obsahuje 1933 kJ (500 kcal), 40 g bílkovin, 40 g sacharidů, 14 g tuků, 5,2 g vlákniny a čtvrtinu denní dávky soli.

Nebo taky grilovanými kuřecími prsíčky se zeleninou a bramborem, které obsahují 2180 kJ (519 kJ), z toho 30,9 g bílkovin, 70 g sacharidů, 14,3 g tuků, 2 g vlákniny a 2 g soli. Když se namísto na grilu podusí chvíli v pekáčku, hodnoty se nezmění a je to bez práce.

Je opravdu nutné se vymlouvat, že vaření 1 porce je ztráta času? Snad si půl hodiny lásky denně zasloužíme.

Zdroj: https://alicebaresova1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=784827

Prohledat tento blog