Nakládaná zelenina s balkánem

Základem je různá zelenina (cuketa, cibule, ředkvičky, okurka, paprika, zelí, řapíkatý celer, cokoli, co chutná). Všechno nakrájím a osmahnu na trošce oleje, aby zelenina změkla, ale ne úplně. Mezitím si připravím lák podobný jako na okurky – svařím z vody, octa, trochu soli nebo směsi na zavařování, bobkový list, koření  (používám trochu deka).

Hotovou osmahnutou zeleninu chvíli nechám vystydnout a po vrstvách dávám do vyšší sklenice. Vrstvy prokládám plátky balkánského sýra, který by měl jenom přidat chuť, ne zbytečnou energii, takže na sklenici stačí 100 g. Když jsou vrstvy ve sklenici, zalije se svařeným lákem a nechá odležet. Orientačně by při spotřebě 100 g balkánského sýra sklenice měla mít asi 2000 kJ, takže každá porce obsahuje podíl z celkového množství (například 5 porcí po 400 kJ). Na zahnání chuti stačí vzít ze sklenice 2 lžíce a v klidu si je sníst.

Prohledat tento blog