Kuřecí závitek s houbami

Základem budou kuřecí nebo vepřové řízky. Nechám na vás. Předpokladem je, že máte houby, buď zamrazené, nebo čerstvé, třeba žampiony. Dále to chce trochu oleje, cibuli, sůl, kmín, vejce a přílohu podle vaší chuti. K úpravě s masem rýži, brambory, krokety, hranolky, ale možná by šel i knedlík. Vyberte si sami. Hodí se i hranolky a krokety, či kaše.

Řízky naklepeme a plníme náplní, kterou si připravíme z hub podušených na tuku a cibuli, se solí, kmínem, jako když připravujete smaženici z hub a na závěr vmícháte i vejce. Tím vznikne náplň, která se poklade na plátky a vše se zabalí jako ptáčky. Sepnete párátkem či jehlou a maso se podusí v kastrolu opět na cibuli a oleji. Podle chuti se přidá ještě sůl a kmín. Dusí se pozvolna do šťávy, pěkně pod pokličkou a na závěr se může zasypat moukou nebo troškou jíšky. Když je maso měkké, může se podávat.

Aby bylo menu úplné, přidáme ještě salát z pokrájeného pekingského zelí, nastrouhané mrkve a najemno nastrouhaného celeru. Dodají vlákninu, vitamín C a beta karoten, podpoří činnost ledvin, očí a kůže. Přelijeme hořčicovým dresinkem připraveným ze lžíce dobrého olivového oleje, lžičky hořčice, navzájem rozetřené a můžete přidat ještě trochu vody a citrónové šťávy.



Prohledat tento blog