Samoléčení akupresurou

Podle čínské medicíny se na těle nachází body, jejichž stimulací se dají ovlivnit vnitřní orgány nebo pomoci při nejrůznějších bolestech. Body se stimulují akupunkturou (jehličkami), ta patří do rukou lékaře. Účinná je i akupresura, kterou si může pacient pomoci sám nebo s asistencí ošetřovatele.

Na své cestě za věděním účinného samoléčení jsem narazila na mnoho chytrých hlav, které ve svých publikacích zmiňovaly body pro úlevu od bolesti a vztahy mezi jednotlivými body a orgány, až jsem narazila na publikaci „Akupresurní a akupunkturní body“.

Kdo se o samoléčení aktivně zajímá, ví, že těch bodů je mnoho a nelze si je všechny zapamatovat. Jejich stimulace se provádí i při nejrůznějších masážích, běžně dostupných – například známé jsou masáže plosek nohou a masáž hlavy, dělá se i masáž ušních lalů
ků. Sama jsem poznala, když využívám akupunkturu, že lékařka píchá jehly nejčastěji do uší a okolí (ale nejen tam). Se svou alergií jsem si hodně užila, vyzkoušela různé metody, ale od chvíle, kdy mi jeden lékař napíchal jehličky snad všude, jsem se dočkala na dlouho (vlastně dodnes) výrazné úlevy. Jelikož se mi nechce pořád courat k lékařce, někdy si najdu potřebný bod podle toho, co mě zlobí a masíruji kamínkem, prstýnkem, či něčím, co je po ruce. Na akupresuru existují různé pomůcky, běžně dostupné.

Potíže s dýcháním – alergie, plíce a průdušky ovlivňují body po obou stranách nosu, během dne si je podvědomě nahmatávám a pak si na ně tlačím (jako bych přejížděla od tváří nahoru k nosu). Na chvíli to ulevuje.

Při nadměrné konzumaci jídla si někdy všimnu, jak si někdo trochu tlačí pod prsa, jako by si chtěl propíchnout prsty žaludek. Tak to je bod, který by měl ulevit při překyselenosti, při potížích s dýcháním a na tlak u srdce. Prý léčí pálení žáhy, kašel, škytavku i astma.

Pro ženy i pro muže je dosti prospěšné masírovat body pod břichem, na místě kde je hranice mezi břichem a pohlavím. S čím byste řekli, že tyto body souvisí? Mužům ošetřují prostatu, ženám všemožné gynekologické problémy a tak je dobré věnovat jim pozornost. Tohle se dá zvládnout za chvilku, začít masáží a pak volně přejít k rozšířenému všeléku na všechno – sexu. Ono se ne nadarmo říká, že je léčivý!

Díky sedavému způsobu života a nedostatku pohybu hodně trpíme na různé bolesti páteře, krční, mezi lopatkami a pak se projevují nepříjemné příznaky jako křeče a bolesti v rukou, nohou a kyčlích. Na podobné potíže je spousta bodů umístěna v okolí krční páteře, která bývá někdy zatuhlá, takže napoví, a na horním okraji lopatek, přesně tam, kam už si asi sami nedosáhnete. Pokud není blízko někdo, kdo by namasíroval, tak je třeba použít něco speciálního nebo se aspoň otírat o stěnu, či podložku.

Na okraji klíčních kostí jsou pak body, které pomáhají při problémech s tělními tekutinami, není na škodu je také sem tam ošetřit. Hlavně my ženské, co pořád honíme ta kila, máme někdy otoky, potřebujeme pořádně pohladit po rameni. Co se týká hubnutí a vůbec odvodňování, je také zajímavá oblast třísel. Jenomže to bych tady za chvíli vyjmenovala celé tělo a byli bychom zase na začátku, tak stačí si pamatovat, že všechno se vším souvisí a vybrat si to pravé pro sebe.


Prohledat tento blog