A tohle zkusit můžete - co pít, když?

Na všelijaké neduhy dnes máme pilulky, ale mnoho věcí se dá ovlivnit přírodní cestou. K využití jsou všelijaké babské rady.  

V zimě nás povětšinou trápí nachlazení a na to zabírá mateřídouška, cibule a jitrocel. Ale co v létě? Trápí nás vůbec v létě, kromě alergií, nějaké neduhy? Pokud pominu hlásící se stáří a opotřebení organismu, i v létě můžeme mít choroby a přitom o nich ani nevědět.

Při změnách počasí se dá nastydnout lehce, své by o tom mohla povídat třeba moje kamarádka, kterou pořád bolí v oblasti ledvin a močového měchýře. Proto je tolik důležité pořád hodně pít. K pročištění ledvin se hodí třeba čaj ze zlatobýlu obecného. Závar se pije dvakrát až třikrát denně a prý snižuje vylučování bílkovin. Mužům se hodí při potížích s prostatou, všem pak při sníženém vylučování vody z organismu a při revmatismu. Ledviny a srdce jsou na jedné energetické dráze, proto je pročištění ledvin prospěšné i těm, kdo trpí na oběhové potíže.

Vlaštovičník větší je bylina, o které platí, že je jedovatá, ale přesto hodně prospěšná. Někteří vyzkoušeli blahodárné účinky oranžového mléka při léčbě bradavic, kdy se bradavice potírá čerstvě utrženou rostlinou, ale přímá konzumace se důsledně nedoporučuje. Z rostliny se však vyrábí extrakty a tinktury, jejichž účinky velmi doporučoval léčitel ing. Janča. Podle jeho rad má tinktura mnoho pozitivních účinků na žlučník, játra, při alergiích, proti překyselení. Mám to dlouhodobě vyzkoušené a zatím otrávená nejsem, aspoň se tak necítím. Sama využívám homeopatikum chelidonium majus nebo pár kapek tinktury do vody. Když je tzv. těžko, třeba po jídle, brzy se uleví.


Kdo by se bál ochutnat tinkturu nebo z nějakého důvodu nemohl, třeba pro obsah lihu, ale přesto by potřeboval řešit vzniklé trávicí potíže, může vyzkoušet jablečník obecný. Zabírá při problémech se žlučníkem, může se podat při chorobách průdušek a zahlenění. Příznivě působí i při nechutenství, na nervovou soustavu a prý upravuje i nepravidelný tep. Taková obyčejná bylinka rostoucí na každé louce a kolik toho zvládne, co?

Prohledat tento blog