Kuřátko nasladko

Kdo má rád východní kuchyně, tomu by mohlo tentokrát chutnat. Jenom se bojím, aby to nevypadalo jako reklama na jisté koaliční uskupení.

Při vaření mám nejradši momentální nápady. Ten dnešní sice vznikl kdysi spontánně, ale občas se k němu vracím. Přísady jsou stejně vždycky originální, protože ingredience pro čínskou kuchyni se nám doma trochu střídají. Kupodivu chuť vyjde pokaždé přibližně stejná a vymetám talíř do posledního sousta.
Dalo by se říci, že je za pár minut hotovo, ale to je pravda pouze pokud se začne rýží. Takže se dá vařit rýže jako brambory do hrnce s vodou a osolit. Rýže zabere asi 20 minut a uvařená se musí zcedit. Pak je krásně sypká a nelepí se. Nejlepší je k tomu jasmínová.
Někdy, když vidím v kuchyni svého manžela, zase nechápu mužskou logiku. Přece musím začít tím, co trvá déle, abych jídlo nesušila a časově to klaplo. To on ne. On si nakrájí chleba, pak začne vařit maso a ostatní dělá nakonec. Vaření jednoduchých jídel mu trvá i čtyři hodiny. Tak to já bych dávno umřela hlady.

Jakmile se rýže vaří, vezme se pánvička a přidá lžíce olivového oleje. Naklepe se řízek z kuřete, může být prsní, ale já zvolila stehenní. Osolí se, pak se přidá směs na čínské koření. Já vím, teď by bylo vhodné uvést, co v té směsi je, ale to já nevím, jenom vím, že je to obyčejná koupená čínská směs, koření je zabarvené dočervena a nepálí. Někdy místo něho používám kari. Tohle jídlo by možná maličko sneslo i chilli, ale já to zatím nezkoušela, protože už by byly chutě asi překombinované.


Takto upravený plátek se hodí na tu pánev a nechá se zatáhnout. Poté přijde do pánve na kolečka nakrájený banán, ten se trochu rozpeče a plátek se přitom obrací. Když je banán změklý a začne se roztékat, zakápnu alkoholem – buď vínem, koňakem, protentokrát jsem měla švestkové víno a báječně se hodilo. Obyčejně se to vypaří, udělá se taková šťávička, která se ochutí ještě jemnou sójovou omáčkou, ale jenom mírně. A to je všechno, jednoduché, rychlé, zvláštní, chutné. Na tomto kuřeti na sladko mám nejradši, že je hned, je to řízek, ale chutná jako dort.

Prohledat tento blog