Jako králíček

Pro některé je představa, že by se cpali listy, naprosto nestravitelná. Hned si připadají jako králíci. Jenomže z kytiček a listů vyrostou také jalovice a pořádní býci. Ti maso k životu nepotřebují a jsou symbolem síly. Konečně, pro pozitivní příklad netřeba chodit daleko, na co pokaždé vzpomněl Pepek námořník, když potřeboval pořádné svaly?

Ano, vzpomínal na špenát a měl pravdu. Ačkoli nemá tak vysoký obsah železa, jak se traduje, přesto je plný významných výživných látek. Je prý dobrý při prevenci rakoviny. Obsahuje karotenoidy ve vysokých koncentracích, ale také lutein, který působí antioxidačně. Častá konzumace prý pomáhá předejít problémům s oční sítnicí způsobujících slepotu. Doporučuje se na krevní tlak pro obsah draslíku, podává se při anemii a zácpě. Obsahuje vysoký obsah vitamínu K.

Kapusta je v naší kuchyni dalším výborným pomocníkem pro zdraví. Je sice hůře stravitelná a musí se tepelně upravovat, ale pro svůj obsah vitamínů a dalších cenných látek by na našem stole rozhodně neměla chybět. Zejména se hodí pro vysoký obsah vitamínu C, obsahuje vitamin E, který je antioxidantem, vitamin A a jiné. Přestože má nízký obsah energie, zasytí a nepřidá žádný cholesterol. Obsahuje 90 % vody, ostatně jako všechny listy. Proto se tak dobře hodí do každé diety na snížení příjmu energie.

Zelí je asi nejrozšířenější. Vyskytuje se v podobě červené i bílé, ale najdete i modré nebo fialové. Dá se využít v mnoha podobách, sterilované, kysané, ale i bez jakékoli úpravy se hodí k mnoha variacím. Zelí je významný zdroj vitamínu C, provitamínu A, vitamínů B1, B2 a K. Z minerálních látek zasluhuje pozornost draslík, fosfor, vápník, hořčík a síra, červené zelí navíc obsahuje podstatné množství chloru. Jeho pojídání je vhodné pro prevenci rakoviny trávicího ústrojí. Podporuje peristaltiku střev, imunitní systém a zabíjí nežádoucí bakterie. Šťáva ze zelí má příznivé účinky při léčení i prevenci žaludečních vředů a dokonce i na žlučové cesty.

Čekanka je chutná především v syrovém stavu, ale může se i tepelně upravovat. Obsah výživných látek ve šťávě má příznivý vliv na játra, slezinu, žlučník, slinivku, ale i oběhový systém. Používá se dokonce k zevnímu užití do mastí na ekzémy a kožní defekty. Květ čekanky se přidává do léků a dokonce do očních kapek proti zánětům. Šťáva se údajně dokonce může mazat na hlavu pro podporu růstu vlasů a to se může mnoha mužům hodit. O důvod víc proč ji vyzkoušet. Já ji mám ale nejradši pro lahodnou chuť a všestranné využití v kuchyni.

Hlávkový salát, to je vlastně skoro samá voda, ale v pevných částech se nachází draslík, sodík, vápník, hořčík a železo. Obsahuje také křemík a fluor. Syrový, konzumovaný jen tak bez koření je výživnou potravinou pro náš nervový systém a to v dnešní době hodně potřebujeme. Výživa nervů, to je potřeba pořád. Najdete v něm skoro všechny nutné vitaminy a povzbuzuje látkovou výměnu.


Nyní na jaře si potřebujeme svá těla očistit a k tomu se listová zelenina výborně hodí. Aby saláty nebyly tak jednotvárné, musí se vymýšlet různé variace, jedna se brzy omrzí a je škoda ošidit tělo o jídlo, které nepřidává energii, zato dodává významné látky. Zanedlouho začnou rašit kytičky, salát si můžeme vylepšit například pampeliškami. Jsou sice trochu hořké, ale právě to může být pikantní. Jen se neošklíbat! Příznivě působí při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, zvyšují tvorbu a vylučování žluči.

Prohledat tento blog