Co takhle dát si lečo

V létě se dá hubnout mnohem líp. Ale abych byla spravedlivá, tak bez vůle to nejde. A já, když vidím gril, tak končím s dobrou vůlí. Ach jo, zase mi budou malé plavky!
V létě vždycky dostávám při vaření inspiraci a nestíhám ani ochutnat všechno, co se nabízí. Mám například ráda náplně z mletého masa zabalené do lákavého obalu – třeba nacpané do papriky, do lilku, obalené zelným nebo kapustovým listem, upečené se šťávičkou, popřípadě podávané s trochu pálivé rajdy (papriky).
Nedávno mně na balkóně přerostla máta, a protože si čaje moc nevařím, napadlo mě zpracovat ji do sirupu. Rozvařila jsem ve vodě citróny i s kůrou, škoda, že mi v lednici zbyly jen tři, přidala cukr, mátu, která se tam vylouhovala a pak dochutila trochou citrónové kyseliny. Je to dobré, zvlášť v těch horkých dnech, citrón s mátou je výborná kombinace.

A teď asi přijde na řadu další letní jídlo – lečo. Doufám, že to nedopadne jako loni, kdy jsem na něj měla chuť celé léto, až přišla zima a já ani neochutnala. Nejlíp mi chutná o dovolené, kdy mám k dispozici zahradu mého ubytovatele a utrhnu si velká plnomasá rajčátka a čerstvé tvrdé papriky. Pak nakrájím cibuli a osmahnu ji na omastku. Nakrájené papriky se na ní podusí se salámem, rajčata přidávám překrájená na polovinu, protože mi vadí v leču slupky a takhle je pak podušené svléknu. Změklé rajče se lehce „pokrájí“ i vařečkou. K ochucení stačí sůl a pepř, nakonec přijdou vmíchat vejce.

Lečo je celkem dietní pokrm, zeleninový základ se dá jíst skoro bez omezení, dá se připravit na minimu tuku a tak jsou v leču hlavním zdrojem energie vejce a salám. Kdo počítá každý kilojoul, může vyzkoušet s úspěchem záměnu. Namísto salámu se dají dát žampiony nebo jiné houby, dodají sotva pětinu energie salámu. Lečo lze vyzkoušet i se smetanou, kdy se namísto salámu a vajec nalije pro zjemnění trochu smetany. Podávané s bramborem je výborným dietním pokrmem a ještě zbyde místo na kousek koláče.

Na léto se hodí i jiné zeleninové lahůdky. Máma opékala na kousku másla rozpůlené posolené papriky a jedli jsme jen tak s pečivem. Stejně chutné jsou na plátky nakrájené, osolené a chviličku „vybrečené“ lilky a cukety. Bezva přílohou nebo jenom mlsání i k televizi je nakrájené, osolené a skoro nasucho na teflonové pánvi opečené hlávkové zelí. Zvlášť ty vypečené kousky, co malinko křupají.

Moje kamarádka někdy říká, že neví, jakou zeleninu si má udělat, protože jí připadá všechno pořád stejné, že se vlastně nic jiného než rajčata, papriky a okurky neprodává. Nesouhlasím, spíš si myslím, že ty ostatní kousky nechce vidět nebo nemá žádnou fantazii.


Prohledat tento blog