Netradiční přílohy

Někdy se chceme v kuchyni blýsknout. Třeba když čekáme vzácnou návštěvu a chceme být hvězdou večírku. Anebo když máme narozeniny nebo svátek a chceme si to pamatovat, asi tak pětatřicátiny.

Při zvláštní příležitosti nejspíš připravíme nějakou lahůdku a k ní si vymyslíme speciální přílohu, jaká se běžně nedělá. Například závin s bramborovou kaší, který vyrobíme z bramborové kaše, ta se poklade na rozválené listové těsto a poté upeče jako štrůdl. Samozřejmě, že kaše by měla být studená, protože s teplou by se těsto nejspíš rozteklo a bylo by po efektu. A na zvýšení efektu a chuti by se hodilo přihodit kousek barevné zeleninky nebo byliny.

Zajímavou přílohou jsou smažené škubánky. To se udělají škubánky podle tradičního
receptu a pak se studené nastříkají zdobícím sáčkem, udělají kopičky a nechají se zamrazit. Pak se smaží na oleji jako hranolky.

Z vařených brambor se pak dělají i bramborové placky. Brambory se rozmačkají nebo nastrouhají, přidá se sůl, vejce a zadělají se hladkou moukou. Z těsta se tvoří placičky a ty se smaží nejlépe nasucho, až nakonec se potírají rozpuštěným sádlem. Tyto placky s polévkou byly mým nejoblíbenějším pokrmem od babičky. Pokaždé udělala víc a já je nosila spolužákovi.

Z bramborového těsta děláme i oblíbené noky a to ze stejného těsta jako bramborové knedlíky – z vařených brambor, vejce a krupice. Namísto šišek nebo kouliček se vytvarují válečky anebo malé kuličky a pak se zavaří v horké vodě. Vůbec nejsou oslizlé!

A ještě bramborová kaše s malou obměnou. Můžete s bramborami uvařit oloupané jablko a potom vymíchat namísto mlékem jenom s vodou. Kaše je zajímavé chuti a je mnohem dietnější než omaštěná s mlékem. Já bramborovou kaši vůbec nemastím, je krásně heboučká. A když není chuť na jablka, ale měla by být zvláštní, stačí do uvařených brambor přisypat trochu mletých oříšků. Tato kaše chutná velmi dobře, tedy, pokud zrovna nemáte alergii na ořechy.


A co k těm bramborám? Já bych zkusila rybu. Hodila by se upečená, jen lehce posypaná kořením a pokapaná citrónem, s kouskem čerstvého másla. Kapr nebo losos by se krásně vyjímal ke každé příloze. No a kdo rybu nerad, tak třeba kus grilovaného masíčka!

Prohledat tento blog